Pri znižovaní deficitu by mala klesať aj daň pre firmy, navrhuje SaS

04.12.2012 Bratislava

Bratislava 4. decembra (TASR) - Sadzba dane z príjmov právnických osôb by mala v budúcnosti postupne klesať z 23 % opäť na súčasných 19 % s tým, ako bude klesať deficit verejných financií. Navrhuje to opozičná SaS, ktorá chce takýto mechanizmus zaviesť do prerokúvanej novely zákona o dani z príjmov.

"Tento pozmeňujúci návrh sa snaží primäť ekonomických expertov Smeru k úvahe, že pokiaľ by sa darilo konsolidovať verejné financie, pri každom poklese deficitu o 1 percentuálny bod by sa súčasne rovnako znižovala sadzba dane z príjmov právnických osôb až do okamihu dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu. V tom prípade by sa sadzba dane vrátila na súčasnú úroveň 19 %," vysvetlil na začiatku 5. dňa 11. schôdze Národnej rady (NR) SR poslanec liberálov Jozef Kollár.

Poslanci pôvodne plánovali už dnes ráno začať rokovať o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Vzhľadom na predlžovanie diskusie o zmenách v daniach a prípravu zmien v rozpočte však k tomu dôjde pravdepodobne až v stredu (5.12.). Dovtedy ešte musí mimoriadne zasadnúť finančný výbor, ktorý má vzhľadom na očakávané výpadky príjmov upraviť pôvodný vládny návrh rozpočtu.

Na vystúpenie čaká ešte päť poslancov

Okrem Kollára na svoje vystúpenie v rozprave o zmenách v daniach z príjmov čaká ešte päť poslancov. Na zákonodarcov dnes dopoludnia čaká odložené hlasovanie o novele zákona o hazardných hrách. Podľa nej sa od januára budúceho roka majú zvýšiť odvody pri niektorých hazardných hrách. Zavedú sa takisto viaceré opatrenia, ktoré pomôžu v prevencii a boji proti závislosti od týchto hier.

Na rad by sa ešte mohla dostať aj diskusia o dvoch návrhoch rezortu zdravotníctva. Návrh novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín presadzuje, aby cena liekov na Slovensku od januára nebola vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Tento princíp sa má dotýkať aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. V súčasnosti nesmie maximálna cena výrobcu prekročiť druhú najnižšiu cenu v Európskej únii.

Ďalšia právna norma ministerstva zdravotníctva, novela zákona o liekoch, ruší vernostné systémy a stanovuje podmienku, že jedna osoba môže získať povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti len v jednej verejnej lekárni a v jednej pobočke verejnej lekárne. V prípade vernostných systémov šlo podľa ministerstva o opatrenie marketingového charakteru, ktoré oslabuje odborný a zdravotnícky charakter činnosti.
 

Vyberte región